Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
BPR A. Donici » Orhei si orheieni » Gradina Publica “Ivanos”
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 1496
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 14-10-2014, 17:18
14-10-2014, 17:18

Gradina Publica “Ivanos”

Categoria: Orhei si orheieni

 

 

Orasul Orhei - Gradina Publica "Ivanos”.

  In „Darea de seama asupra realizarilor din anii 1933-1937” a Prefecturii judetului Orhei se mentioneaza ca pana adineaori Orheiul a fost lipsit de locuri de recreatie, gradini publice etc. Pentru prima data in acesti ani, pe dealul din spatele Prefecturii s-a trasat: o alee in serpentina la urcarea pantei pe dealul Ivanos; piateta din centrul parcului; s-au construit scarile de urcare, cheltuindu-se 96.879 lei, s-a largit hotarele parcului prin sadirea a 9000 de arbori; s-a curatit albia paraiasului Ivanos s.a.m.d. (Vezi „Darea de seama asupra realizarilor in an. 1933-1937”. Prefectura orasului Orhei, pag. 174).
   Deci, acest document confirma adevarul ca dealul cel mai ?nalt, ce margineste or.
Orhei dinspre nord-est a avut in trecut toponimul Ivanos, ca si paraiasul de la poalele lui. Astazi, aceasta denumire o are nu numai paraiasul si dealul la poalele caruia serpuieste el, ci si cariera ce se afla in partea versanta, de unde se extrage piatra si moloz.
   In aceeasi dare de seama se comunica ca, in acea perioada, „peste paraiasul Ivanos a fost construita o punte pentru care au fost alocati 10.000 lei, iar mai tarziu pe strada I. Mihalache s-a construit un pod la care s-au alocat 12.000 lei”.
Pana in anul 1940, in gradina publica „Ivanos” n-a existat nici o sculptura sau monument. Dupa a doua ocupare a Basarabiei de catre trupele rusesti, in partea sudica a gradinii, in scuarul ce duce spre scari, a fost instalat, fara nici o decizie a administratiei orasului, bustul poetului rus Puskin, care se afla aici pana in momentul de fata.
  
Gresesc acei care atribuie gradinii publice „Ivanos” numele lui Puskin.
Cert ramane insa adevarul ca denumirea paraiasul Ivanos, care izvoraste de langa localitatea Biesti, a fost data la trei locuri din orasul Orhei: dealul, cariera si gradina publica „Ivanos”.


Material prezentat de

ELENA CRUDU,

bibliograf principal,

B.P.R. „A. Donici”

 

 

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *