Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
BPR A. Donici » Lansari de carte » Lansarea cartii "Antologie de poezie romaneasca din Moldova in versiune spaniola"
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 2494
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 25-05-2013, 18:10
25-05-2013, 18:10

Lansarea cartii "Antologie de poezie romaneasca din Moldova in versiune spaniola"

Categoria: Lansari de carte

  Maria-Augustina Hancu, originara din s. Berezlogi, si-a lansat recent la Biblioteca Publica "A. Donici" din Orhei cartea "Antologie de poezie romaneasca din Moldova in versiune spaniola".

  Lidia Sitaru, directoarea bibliotecii a facut o trecere in revista a activitatii de creatie a tinerei poetese, care, dupa ce a editat cateva carti de poezie proprie, s-a apucat sa traduca cu temeritate lucrari ale poetilor din Moldova in limbile franceza si spaniola.

  Maria a absolvit LiceulTeoretic "Onisifor Ghibu" din Orhei, doua facultati la Universitatea de Stat din Moldova, iar masteratul l-a facut in Franta si Spania. Acum lucreaza la Ministerul Tineretului si Sportului si face doctorantura in Franta. Antologia a fost editata cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii si Primariei municipiului Chisinau, gratie carui fapt fiecare biblioteca din tara a primit cite un exemplar al cartii. Intre lucrarile traduse de Maria in spaniola este si "Limba noastra" de Alexei Mateevici, versuri semnate de Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Leonida Lari, Nina Josu, Galina Furdui, Gheorghe Bossi-Dumeneanu etc.

  Despre creatia si fenomenul tinerei poetese orheine au mai vorbit Eugenia Bulat, directoarea LT "Onisifor Ghibu", Gheorghe Maxian si Vasile Cocarcea, poeti orheieni, Andrei Globa, vicepresedintele raionului Orhei s.a.

  Maria-augustina Hincu a mentionat ca este foarte important ca tinerii nostri sa studieze in institutiile de invatamint de prestigiu din Europa, cum au facut pe timpuri ilustrii Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Costache Negruzzi, Ion C. Bratianu, s.a., carora le datoram Unirea Principatelor si formarea Romaniei moderne.

  In cadrul lansarii, elevi de la LT ?A.russo" din Orhei si LT din Peresecina au recitat lucrari traduse in spaniola de catre Maria Hincu.

  Vizavi de planurile de viitor tinara poetesa a spus ca vrea sa traduca in romana si sa editeze o antologie a poetilor spanioli contemporani.

Tag-uri pentru acest articol: Maria, spaniola, Moldova, Orhei, facut, poezie, directoarea, tinerei, poetilor, lucrari, poetese, traduca, Hancu, limbile, franceza, originara, temeritate, proprie, apucat, Antologie

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *