Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
BPR A. Donici » Pledoarii pentru (re) citire… » Adam si Eva de Liviu Rebreanu
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 1703
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 15-05-2014, 21:00
15-05-2014, 21:00

Adam si Eva de Liviu Rebreanu

Categoria: Pledoarii pentru (re) citire…

 

 

 

 

Liviu Rebreanu marturisea ca din tot ce scrisese pana atunci, Adam si Eva ii era cartea cea mai draga. Poate pentru ca intr-insa e mai multa speranta, daca nu chiar mingiiere, pentru ca intr-insa viata omului e deasupra inceputului si sfirsitului pamintesc, in sfirsit, pentru ca Adam si Eva e cartea iluziilor eterne…

   Liviu Rebreanu a realizat, prin „Adam si Eva”, un roman de dragoste atipic, incarcat de profunde semnificatii filosofice, cu multiple trimiteri culturale si livretti.
  „Adam si Eva” abordeaza tema iubirii nemuritoare si a sufletelor pereche ce se cauta unul pe celalalt prin timp si spatiu in incercarea de refacere a cuplului primordial. Acest roman propune iubirea ca ultim scop si ca sens al existentei, sau, mai bine spus, a existentelor noastre terestre.
  Ipoteza despre sensul vietii, propusa de Rebreanu, sustine ca fiecare fiinta umana are dreptul la sapte reincarnari, in incercarea de reunire cu sufletul pereche. Abia in ultima existenta indragostitii se reunesc, ultima moarte aducind cu sine toate amintirile si asumarea completa a celorlalte sase vieti. Intilnim in acest roman un pseudo – sistem filosofic, ce se adreseaza nu mintii, ci sufletului.
  Personajul sau isi traieste iubirea in India antica, in Egipt, in Sumer, in Roma antica, in spatiul german medieval, in Franta Marii Revolutii, si, in final, in Bucurestiul secolului trecut fiind, pe rind tinarul indian Mahavira, nobilul egiptean Unamonu, babilonianul Gungunum, cavalerul Axius din Roma lui Augustus si Tiberius, calugarul german Adeodatus, doctorul francez cu idei revolutionare Gaston Duhem si, in final, profesorul de filozofie Toma Novac.
Intilnim sapte povesti de dragoste tragice si imposibile, plasate insa in momente cheie ale istoriei. Primele sase morti sunt insotite de sentimentul singuratatii si al zadarniciei existentei, iar miscarile sufletului tind spre iubirea divina.

 

 

Material prezentat de

ELENA CRUDU,

bibliograf principal,

B.P.R. "A.Donici"

 

Tag-uri pentru acest articol: pentru, Rebreanu, cartea, Liviu, roman, iubirea, german, antica, final, „Adam, sapte, existentei, incercarea, pereche, Intilnim, ultima, dragoste, multa, sufletului, chiar

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *