Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
BPR A. Donici » Orhei si orheieni » Biserica romano-catolica din Orhei, 1914
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 2487
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 26-03-2014, 12:36
26-03-2014, 12:36

Biserica romano-catolica din Orhei, 1914

Categoria: Orhei si orheieni

 

 

Biserica romano-catolica din Orhei, 1914

  Monument de arhitectura de categorie Nationala, inclus in Registrul Monumentelor Republicii Moldova cu nr 953.


  O minune arhitectonica, avand elemente neogotice, imbinate armonios, dandu-i zveltete si farmec. Asocierea cu piatra galbuie dintr-o cariera "secata” din Orhei da asezamantului religios o patina pe care nici o alta biserica pe care am vazut-o in Basarabia nu o are. Suntem la Catedrala catolica din Orhei, inchinata Maicii Domnului, iar ghid ne este parintele Klaus Kniffki.
  Incepem cu o scurta istorie a lacasului de cult. "Catolicii din Orhei sunt de origine poloneza, lituaniana sau germana. Pana la inceputul secolului XX, acesti credinciosi mergeau sa se inchine in Catedrala din Chisinau.
In anul 1915, ei au putut sa participe la liturghie in propria lor biserica.” Povestea pe care ne-o relateaza parintele Klaus Kniffki are in ea un amanunt senzational: ctitorul acestei biserici a fost Cezarina Dolivo-Dobrovolskaya, o catolica de origine lituaniana, al carei sot, etnic rus, ortodox, este ctitorul Bisericii ortodoxe din Braviceni. O familie al carei ecumenism se manifesta inclusiv la nivelul acesta al marelui dar pe care un crestin il poate face devenind ctitorul bisericii Sale. Despre ctitorita orheienii au aflat mai multe vorbind cu urmasii acesteia, emigrati de doua generatii in Elvetia. De la ei s-a stiut ca Cezarina Dobrovolskaya este inmormintata in biserica, astfel incat restauratorii, descoperindu-i cavoul, au reusit sa gaseasca solutiile tehnice pentru a-l proteja.


Biserica romano-catolica din Orhei, 1914


  Destin. Ca mai toate lacasurile de cult din Basarabia, nici acesta nu a scapat, de-a lungul perioadei bolsevice, de pangarire. In decurs de citeva decenii aici s-a aflat nodul de radio, apoi depozit de materiale pentru Moldtelecom. In anul 1989, Consiliul Orasenesc a adoptat Decizia referitor la restaurarea bisericii catolice si se intentiona sa se transforme in sala pentru concerte de muzica de camera. Au inceput lucrarile cu multe greseli, pentru ca nu se stia cum aratase initial., dar in curind au incetat: in vistieria orasului nu erau bani de ajuns.

 

«Noi am avut norocul sa obtinem din arhiva Diecezei catolice din Iasi trei fotografii de epoca. Ministerul Culturii a fost destul de cooperant, ingaduindu-ne sa primim inapoi biserica pe o perioada nelimitata.”
  Revenirea la trecut. Restaurarea, desi pornita greu, inainteaza cu noroc. "Stim ca arhitectii erau din Sankt Petersburg, iar stilul constructiei se apropie foarte mult de un gotic curat, doar ca este foarte mica. O bijuterie! Incercam sa refacem toate elementele initiale, de la cele cateva stucaturi sau sculpturi in relief la ogive si elementele forjate ale ferestrelor si pana la mica roza in vitraliu”, ne mai spune parintele, care tine sa ne atraga atentia ca, intrucat nu s-a putut scoate suficient material din vechea mina de piatra care i-a aprovizionat pe constructorii de acum un secol, s-a cautat foarte mult piatra care sa aiba si nuanta galbuie, si porozitatea celei initiale. Ne arata randurile de pietre paralelipipedice: "Le-am adus tocmai din Crimeea!”.

dureaza lucrarile de restaurare. Vineri, 15 august 2008 de Sfinta Maria Mare pe stil nou, a avut loc sfintirea bisericii romano-catolice ”Adormirea Maicii Domnului”. Sfintirea a fost oficiata de episcopul Diecei Romano-Catolice de Chisinau, Anton Cosa.

  Sursa:

http://celalaltunivers.blogspot.com/2007/10/vechea-biserica-catolica-din-orhei.html

Alexandru, V. Renasterea locasului spiritual // Plaiul orheian.- 2008.- 29 aug.

Cernei, Ion. Anno reconstructio 2008 // Cuvantul.- 2008.- 22 aug.

Бушинский , Александр. Костел в Орхее: Трагическая история со счастливым концом // Независимая Молдова.- 2008.- 21 авг.


 

Material prezentat de

Elena Crudu,

bibliograf principal,

B.P.R."A.Donici" 

Tag-uri pentru acest articol: biserica, pentru, catolica, piatra, Orhei, catolice, galbuie, parintele, ctitorul, foarte, bisericii, Klaus, Kniffki, lucrarile, aflat, multe, Basarabia, Catedrala, vechea, Maicii

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *