Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
BPR A. Donici » Pledoarii pentru (re) citire… » NUNTA IN CER de Mircea Eliade
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 1558
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 14-03-2014, 10:31
14-03-2014, 10:31

NUNTA IN CER de Mircea Eliade

Categoria: Pledoarii pentru (re) citire…

 

  Revin la Mircea Eliade, ori de cate ori cartile citite de alti autori imi sunt insuficiente, incapabile de a-mi potoli setea de lectura. Scrierile lui intr-adevar pot fi un izvor nesecat de trairi, o incursiune prin maruntaiele sufetului nostru, rinduri iscusit aranjate in splendide analize ale elementelor chimice, inexplicabilelor forme si dimensiuni ale dragostei.

  "Nunta in cer”, un roman de dragoste fascinant, despre imposibilitate comunicarii intr-un cuplu, despre incercarea disperata de a gasi implinirea sufleteasca prin intermediul femeii. Alcatuit din confesiuni rostite in soapta, din citeva frinturi de viata petrecute in Bucurestii "anilor nebuni”, romanul prinde in paginile sale destinul framintat a doua cupluri marcate de o iubire stranie si nelinistitoare.

 

 

NUNTA IN CER de Mircea Eliade

 

 

  Subiectul incepe intr-o cabana, la munte, unde doi barbati intilniti la vinatoare vorbesc despre „marea dragoste”, care le-a schimbat definitiv cursul vietii si care in final se dovedeste a fi una si aceeasi femeie Ileana Lena. Portretul ei, realizat din linii de o mare puritate, este unul dintre cele mai tulburatoare portrete feminine din proza romaneasca, unul dintre acele chipuri ce-l urmaresc pe cititor multa vreme dupa ce a inchis cartea. Dintre romanele de dragoste ale lui Mircea Eliade, nici unul nu se apleaca mai staruitor asupra eternului feminin ca Nunta in cer.

  Ideea iubirii profunde este privita prin prisma celor doi eroi care-si rememoreaza, prin confesiune, starile si sentimentele de dragoste asa cum le apar dupa o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Interesant este faptul ca cele doua versiuni succesive ale idilei pareau ca stau in opozitie, deoarece fiecare dintre cei doi barbati pe care ii iubise Femeia dorise sa obtina de la ea exact ce respinsese celalalt. Barbu Hasnas voise copii, dintr-un instinct al perpetuarii, inscriindu-se astfel in banalul realului cotidian, iar Andrei Mavrodin, scriitorul, avind aspiratii spirituate, ii refuza dorinta ei simpla si umana de a avea copii.

  Nunta in cer are un moto biblic. Iubirea perfecta inseamna predestinare, regasirea jumatatii-pereche, refacerea fapturii primordiale unice. Ca ideal erotic, nunta vesnica este posibila numai in cer, unde sufletele se impletesc in eternitate.

  Va indemn sa-l descoperiti pe Eliade, caruia ii reuseste asemenea unui chirurg iscusit sa deschida carapacea sufletului si sa analizeze cu lupa toate desisurile trairilor interioare.

 

 

Material prezentat de

ELENA CRUDU,

bibliograf principal

B.P.R. "A.Donici"

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *