Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
BPR A. Donici » Pledoarii pentru (re) citire… » Tudor Ceaur Alcaz de Ionel Teodoreanu
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 2767
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 20-02-2014, 09:46
20-02-2014, 09:46

Tudor Ceaur Alcaz de Ionel Teodoreanu

Categoria: Pledoarii pentru (re) citire…

 

Tudor Ceaur AlcazIonel Teodoreanu

 

   Cred ca este cea mai frumoasa carte pe care am citit-o. As putea spune ca este cea mai buna opera a lui Ionel Teodoreanu, fara insa a beneficia de recenzii, critici. Este insa o carte PURSISIMPLU exceptionala, 4 volume care se desfasoara intr-o linie foarte atragatoare. Am descoperit-o pe raftul bibliotecii din dorinta de a mai citi ceva de Ionel Teodoreanu, fiind sub impresia romanului La Medeleni, proaspat citit care, m-a captivat, iar stilul autorului de a scri irepetabil mi-a stirnit curiozitatea sa-i studiez mai profund opera.

 

Tudor Ceaur Alcaz de Ionel Teodoreanu

 

Tudor Ceaur Alcaz continua spiritul caracteristic pentru La Medeleni in decorul patriarhal al mosiei neamului Alcaz. Scriitorul imparte protagonistii in cuplurile tata-fiica si mama-fiu, insistind asupra gesturilor protagonistului, un copil si un adolescent nesupus, insurgent prin excelenta, care nu accepta oprelistile si conventiile. Confruntarea cu o femeie mai in virsta, prin care parvine si revelatia erotica, il va ajuta sa evadeze din limitele lui orgolioase. Ulterior, prin experientele surprinse in celelalte doua parti, el se maturizeaza, isi depaseste individualismul si, intrand intr-un timp social si istoric dureros, isi asuma destinul generatiei sale. Odrasla lipsita de griji se regenereaza moral, se implica in evenimente: cedarea teritoriilor din Basarabia si Ardealul de Nord, v?rtejul rebeliunii legionare, plecarea pe front peste Prut. Se propune astfel si o radiografie epica a unui an fatal -1940. Prozatorul face eforturi de obiectivare, prin adaptarea la realismul aspru al contextului social si istoric.
   Scrierea lui Ionel Teodoreanu este atit de literara, frumoasa, imbietoare, incit nu o data reuseste ca, in 10 pagini, sa monteze o situatie extrem de dramatica si tensionata, pornind de la un lucru sau fapt absolut natural si aleatoriu, sa culmineze atit de abrupt incit, mie cel putin, simti ca ti se face rau, pentru ca apoi sa dezamorseze totul natural, normal, cursiv si imediat, nu numai evitind, dar nici macar nu creaza cea mai mica senzatie de falsitate sau incordare in scriere. Iar la final, bineinteles, morala!
   Editia din fata, a aparut la Bucuresti in anul 1996 in minunata serie . Si face parte din colectia Bibliotecii Judetene "J.T. Kirileanu”, din Piatra Neamt donata generos bibliotecii noastre. Cartea, desi a fost re-editata in Romania, din pacate se pare ca a fost uitata, iar la noi e foarte putin cunoscuta, desi pot recunoaste impacata ca este cea mai frumoasa carte scrisa de un scriitor roman pe care am citit-o vreodata.

 

 

ELENA CRUDU,

bibliograf principal,

B.P.R. „A. Donici”

 

Tag-uri pentru acest articol: Ionel, Teodoreanu, citit, frumoasa, carte, Alcaz, opera, putin, bibliotecii, romanului, incit, social, istoric, pentru, natural, Medeleni, foarte, recenzii, Tudor, beneficia

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *