Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
BPR A. Donici » Informatie » Dezvoltarea colectiilor bibliotecilor publice Orhei in anul 2013
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 2542
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 18-02-2014, 16:15
18-02-2014, 16:15

Dezvoltarea colectiilor bibliotecilor publice Orhei in anul 2013

Categoria: Informatie

 

 

 

 

  Impactul informational impune noi tonalitati si ritmuri in dezvoltarea colectiilor bibliotecilor publice. Politica de management a colectiilor bazata pe anticipare, inovare, tehnologizare, coerenta urmareste organizarea si modelarea unei colectii pertinente, dezvoltarea unui patrimoniu informativ si cognitiv adecvat necesitatilor actuale de informare, documentare, lectura a utilizatorilor.

  Desi scopul dezvoltarii colectiilor este de a satisface nevoile informationale ale tuturor utilizatorilor din comunitatea deservita, acest obiectiv nu este complet realizat din cauza

· restrictiilor financiare,

· cresterii preturilor la productia editoriala,

· diversitatii nevoilor informationale ale utilizatorilor.

Cele 62 de biblioteci publice din retea au acumulat de-a lungul anilor un tezaur valoros constituit din 531.5 mii exemplare, incluzind diverse categorii de resurse informatonale:

· carti 518.8 mii exemplare si prezinta 97,6 % din colectia totala;

· publicatii periodice 10.8 mii exemplare care constituie 2,0 % din colectia totala;

· documente audiovizuale 1.2 mii exemplare;

· documente electronice 0.4 mii exemplare;

· documente grafice 21 exemplare;

· carti tactile 0.2 mii exemplare;

  Dupa continut domeniul prioritar il detine literatura artistica, filologia – 370.8 mii exemplare, care constituie 69,7% din colectia totala; dupa care urmeaza literatura sociala si politica, generalitati – 78.3 mii exemplare, stiinte naturale si aplicate – 63.0 mii exemplare; arta si sport – 19.4 mii exemplare.

  Conform apartenentei lingvistice fondul bibliotecilor publice din retea este constituit din:

  • 369.3 mii exemplare in limba de stat si constituie 70 % din colectia totala;
  • 160.9 mii exemplare in limbile minoritatilor nationale (predomina rusa);
  • 1.2 mii exemplare in limbile moderne.

  Colectiile bibliotecilor publice comunale insumeaza 363.6 mii exemplare, deci unui locuitor rural ii revin 4 exemplare.

Colectia de documente existenta in BPR ”A. Donici” si filialele ei, care este de 167.9 mii exemplare, asigura un locuitor urban cu 6,5 exemplare.

  Analiza dinamicii dezvoltarii colectiilor bibliotecilor publice din retea arata o crestere a volumului colectiilor cu 0.9 mii exemplare.

  Pe parcursul anului 2013 colectiile bibliotecilor publice din retea s-au completat cu 13 mii exemplare in valoare de 315.5 mii lei, cu 5 mii ex. mai putin decit in anul 2012. Dupa criteriul lingvistic 12.4 mii exemplare sunt in limba de stat.

  Caile prin care s-a realizat dezvoltarea colectiilor in anul de referinta au fost:

·achizitii din bugetul Administratiei Publice Locale,

·donatii,

·receptionari de la cititori in schimb la cartile pierdute.

  Achizitionarea cartilor si publicatiilor periodice se efectuiaza in mod centralizat pentru Biblioteca Publica Raionala „A. Donici” si 5 filialele orasanesti.

  Bibliotecile publice comunale si satesti efectuiaza individual achizitionarea cartilor si publicatiilor periodice, conform mijloacelor financiare acordate la decizia APL.

  Dar, decizia Ministerului Culturii din anul 2011 de a centraliza achizitia de carte pentru bibliotecile publice a fost fatala, si s-a rasfrint simtitor si in anul 2013. Din acest motiv, si in anul de referinta, in bugetele locale AP nu au stipulat finante pentru achizitii de carte. Dar, totusi, citeva biblioteci publice au efectuat achizitii de carte „croind” din bugetele stipulate pentru achizitia abonarii la publicatii periodice.

  In anul de referinta au fost achizitionate 3124 exemplare carti in valoare de 132.1 mii lei - cu 2457 exemplare mai mult ca in anul 2012.

  22 biblioteci publicecomunale au achizitionat1021 exemplare carti in valoare de 61.6 mii lei, 0,01 ex. 0,7 lei.

  BPR „A. Donici” si filialele orasanesti a achizitionat 2103 exemplare carti / 428titluri in valoare de 70.5 mii lei, deci la un 0,08 2,8 lei;

  Cea mai mare achizitie a fost efectuata de APL Pelivan: biblioteca publica din aceasta comuna a procurat 244 exemplare / 45 titluri in valoare de 32.6 mii lei.

  Cea mai mica achizitie a fost efectuata de APL Zahoreni, datorita careia biblioteca publica a procurat 29 ex./21 titluri in valoare de 473 lei.

  In conditiile dificultatilor la achizitia de carte, abonarea publicatiilor periodice capata o importanta deosebita. Publicatiile periodice vin sa suplineaca accesul la informatia solicitata, deoarece presa reprezinta legatura cea mai directa cu actualitatea, fiind de mare utilitate pentru bibliotecari si utilizatori.

Colectia de publicatii periodice contine un spectru larg de reviste si ziare locale, republicane, din Romania, Rusia in valoare de 85.7 mii lei (cu 19 mii lei mai putin ca in anul precedent) si constituie 932 exemplare, 558 abonamente.

BPR „A,Donici” si filialele orasanesti au fost abonate in valoare de 26.0 mii lei la 36 titluri de publicatii periodice,   132 abonamente, (cu 14 titluri mai putin ca in 2012) din care:

21 titluri reviste

15 titluri ziare.

  Bibliotecile publice comunale (satesti) au fost abonate in valoare de 59.7 mii lei prin 426 abonamente in medie la 8 titluri de publicatii periodice din care:

·3 titluri reviste

·5 titluri ziare.

  Cea mai valoroasa achizitie a abonarii la publicatii periodice a fost efectuata de biblioteca publica din comuna Susleni ce a obtinut de la APL 4.5 mii lei pentru 23 titluri publicatii periodice - 8 titluri reviste si 15titluri ziare.

4 biblioteci publice nu au avut abonare la publicatii periodice - Camencea, Clisova, Donici, Izvoare.

  Donatiile au fost o sursa importanta de completare a colectiilor si au ameliorat considerabil situatia procesului de completare a colectiilor. In anul de referinta au fost primite donatii 8.8 mii ex. in valoare de 95.4 mii lei.

Gratie Presedintelui Rom?niei, Traian Basescu, care a desfasurat in parteneriat cu Departamentul pentru Rom?nii de Pretutindeni proiectul cu genericul „Un milion de carti pentru Basarabia”, bibliotecile publice din retea si-au innoit colectiile de carti cu 5.8 mii ex../68 titluri in valoare de 25.5 mii lei.

  Donatiile Ministerului Culturii al Republicii Moldova au constituit 1215ex./134 titluri in valoare de 37.3 mii lei. Astfel, fiecare biblioteca publica a primit in medie 20 carti, editate in cadrul Programului de sustinere a editarii cartii nationale, distribuite prin intermediul Centrului de donatii al Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova.

„Cartea – dar nepretuit” in sustinerea bibliotecilor publice prin donatii de carte, bibliotecile publice din comunele Ciocilteni si Trebujeni au primit 1177ex 457 titluri in valoare de 17.5 mii lei.

A continuat actiunea de colectare a cartilor „Tu o carte, eu o carte...” care a demarat in anul 2005 la nivel raional. In urma acestui apel bibliotecile publice din comunele Donici, Lopatna, Malaiesti, Tirzieni si-au completat colectiile cu 620 ex./180 titluri in valoare de 15.2 miilei.

  Toate documentele intrate in biblioteci, indiferent de sursa, au fost prelucrate biblioteconomic si inscrise in evidenta individuala, globala si contabila ca bunuri culturale comune.

  Pe parcursul anului in scopul actualizarii colectiilor existente, dezvoltarii echilibrate, s-a efectuat evaluarea sistematica a colectiilor prin casarea documentelor deteriorate fizic, inutile precum si a celor a caror continut este depasit moral. Astlel, au fost excluse din colectiile bibliotecilor publice din retea din diferite motive 12.0 mii ex., din care 10.3 mii ex. carti, 1.7 mii ex. publicatii periodice. BPR „A. Donici” a donat publicatiile triate Penitenciarului din satul Branesti.

  Dezvoltarea colectiilor bibliotecilor a fost si este una din cele mai importante activitati de biblioteca, de care depinde functionalitatea, impactul comunitar si locul pe care il detine biblioteca in societate.

  Mircea Eliade, remarcind faptul ca bibliotecile pentru o tara sunt de cea mai mare importanta, da ideea sponsorizarii culturii aratind un exemplu concret: „daca bibliotecile sunt prea scumpe pentru statul nostru, ar putea interveni aici milionarii nostri. In India statul face destul de putin pentru cultura. In schimb, bogatasii, bancherii, latifundiarii si rajafii cheltuiesc sume enorme pentru intreprinderi culturale, biblioteci. De cite ori in familia unui milionar se intimpla un eveniment fericit – o nastere sau o casatorie – capul familiei creaza o biblioteca, un centru de cultura.”

In incheiere, as lansa un apel catre toti cei care nu sunt indiferenti fata de soarta bibliotecilor publice din localitatea natala, catre businessmani, catre oamenii de buna credinta sa acorde ajutor financiar pentru achizitionarea cartilor si abonarea la publicatii periodice a bibliotecii publice din satul, orasul de bastina.

Elena Iurcu

Serviciul Achizitii, Evidenta, Clasificare si Catalogare, BPR „A. Donici”, Orhei.

 

 

Tag-uri pentru acest articol: exemplare, publice, titluri, periodice, valoare, colectiilor, pentru, bibliotecilor, publicatii, carti, carte, biblioteca, biblioteci, Donici”, retea, bibliotecile, dezvoltarea, referinta, publica, utilizatorilor

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *