Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 1411
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 30-06-2015, 18:36
30-06-2015, 18:36

Vasile Mahu

Categoria: Orhei si orheieni

 

 

 

 

Vasile Mahu

   Vasile Mahu ilustru pedagog, primar de Orhei, patriot inflacarat, exponent ai Miscarii de Renastere Nationala a Basarabenilor.

Nascut in anul 1898 in localitatea Scaieni, jud. Soroca. Isi face studiile la Facultatea de Matematici de la Universitatea din Tartu (Iuriev), Estonia. Studentul Vasile Mahu a fost membru al Organizatiei moldovenilor nationalisti „Pamantenia basarabeana” - o grupare, viguroasa si cu un program consecvent sub aspectul revendicarilor nationale, organizata de cunoscutul militant pentru emanciparea nationala a basarabenilor – Ion Pelivan, in anul 1899.

   Pamantenia basarabeana” a fost deconspirata de autoritatile tariste la 1902, cind izbucnise greva generala a studentilor din Rusia. Au fost arestati si prietenii sai, Vasile si Alexandru Ouatu, Panteleimon Halippa, Stefan Usinevici, Vasile Groapa si altii.

   Vasile Mahu a fost deportat in 1909 la Orhei, in calitate de invatator la gimnaziul de fete, iar peste un an – cind gimnaziul devine Liceul de fete Maria Doamna este numit in functie de director.

   Ulterior, este ales in administratia Zemstvei orasului Orhei, apoi si in Comitetul scolar al orasului. In 1917 Vasile Mahu sustine Miscarea de Renastere Nationala a Basarabenilor. In numele Dumei orasenesti Orhei, trimite o telegrama de salut Sfatului Tarii, in care sustine adeziunile de eliberare nationala a Basarabiei.

   In anul 1919 Ministerul Instructiunii din Romania a anuntat ca gimnaziul de baieti din Orhei a fost transformat in Liceul de Baieti "Vasile Lupu”, director fiind numit Vasile Mahu.

   Este unul din fondatorii «Asrei Basarabiei», sectia stiintifica.

   In anul 1938 este ales Primar al orasului Orhei. Din salariul sau a constituit burse studentesti pentru copiii dotati din familiile taranilor. Cu aportul lui a fost construit un camin pentru studentii saraci.

   In noaptea de 24 ianuarie 1941, cind Basarabia era ocupata de catre sovietici, un grup de elevi ai Liceului Pedagogic Vasile Lupu din Orhei membrii grupului de rezistenta antisovietica - Majadahonda a arborat tricolorul pe sediile NKVD-ului, ale „raikomului” si ale altor institutii statale.

   La doar cinci zile de la inceputul razboiului, in zorii zilei de 3 iulie 1940, zeci de elevi, in frunte cu Vasile Mahu, au fost arestati de enkavedisti.

   Abia peste cincizeci de ani, cei apropiati aveau sa afle ca a murit in spitalul din Krasnoiarsk.

   Strada pe care s-a aflat pe timpuri Liceului de baieti „Vasile Lupu” poarta numele Vasile Mahu.

 

 

Vasile Mahu

 

 

Pamintenia studentilor basarabeni de la Universitatea din Dorpat-Iuriev. 1899-1902.

 

 

 

Vasile Mahu

 

 

Din 60 de Directori de Licee, Scoli Profesionale si seminarii din Basarabia, in 1940 au ramas pe loc doar sapte si toti au murit.

 

 

Vasile Mahu

 

 

   In semn de adanca recunostinta fostului director al Liceului de baieti „Vasile Lupu” si Primar de Orhei, Vasile Mahu, locuitorii orasului ii vor ridica in cimitir o cruce.

Sursa:

Calcea, Andrei. Eroii neamului: Vasile si Constantin Mahu // Cuv?ntul.- 2015.- 27 mart.- P. 7.

Calcea, Andrei. Personalitati orheiene: Dictionar enciclopedic.- Ch.: Pontos, 2003.- P. 113.

Marinciuc, Aurel. Martirologiu pedagogic // Alianta.- 2007.- 27 apr.- P.10.11.

Pamintenia Basarabeana // Cugetul.- 2005.- Nr. 2, 3.

http://www.cuvintul.md/article/5531/

http://bibliopolis.hasdeu.md/index.php?bpa=1462

http://www.moldova.lv/md/moldovabaltics_h.htm

 

 

Material prezentat de

ELENA CRUDU,

bibliograf principal,

B.P.R. „A. Donici”

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *