Vă invităm să accesaţi blog-ul bibliotecii pentru a vizualiza noutăţi, discursuri, lansări de carte, întîlniri, serate, expoziţii şi multe altele.

 
BPR A. Donici » Orhei si orheieni » Vasile Lupu, Orhei
Informatia pentru noutate
  • Vizualizari: 991
  • Autor: biblioteca1
  • Data: 26-03-2015, 22:03
26-03-2015, 22:03

Vasile Lupu, Orhei

Categoria: Orhei si orheieni

 

Vasile Lupu, Orhei

 

 

Orhei, ROMANIA. Palatul Cultural si statuia domnitorului Vasile Lupu (Arhiva Muzeului National de Istorie a Romaniei).

  Tineri din Basarabia au aprins lumanari la statuia marelui domnitor ce ne-a lasat testament: „CEL CE-SI VICLENESTE MOSIA SI NEAMUL, MAI RAU DECAT UCIGASII DE PARINTI SA SE CERTE!”.

  Statuia amplasata in Orhei, este realizata din bronz de cunoscutul sculptor roman de origine germana Oscar Han (tatal sau era german, iar mama romanca din Vrancea). Monumentul a fost inaugurat in anul 1937 si a fost mutat de mai multe ori (in 1940 la Iasi, in 1944 la Craiova), pentru a-l feri de trupele sovietice.

Statuia din bronz il reprezinta pe Vasile Lupu, in odajdii voievodale, in mana dreapta tinand o gramota domneasca. Imaginea statuara este redata in miscare. Postamentul realizat din piatra galbuie de Cosauti are o forma octogonala, fiind amplasat pe un soclu in doua trepte. Legatura dintre postament si statuie este realizata prin intermediul unei forme cilindrice.
   Domnitorul Vasile Lupu era de origine aroman din Albania, se numea Lupu Coci, veni impreuna cu tatal sau, Nicolae Coci, mai intii in Valahia (1611), in timpul domniei lui Radu Mihnea (1611-1616), apoi in Moldova.

  De la Vasile Lupu avem un document emis la 1 noiembrie 1639 care are ca sigiliu stema unita a Moldovei si Tarii Romanesti, care ulterior, a devenit stema oficiala a Principatelor Romane Unite la 24 ianuarie 1859!

  Despre patriotismul si eroismul aromanilor in pastrarea lor ca neam elocvent ne vorbeste si cutremuratorul lor Imn National, „Parinteasca Dimandare (Blestemare)”, compus de marele luptator pentru drepturile aromanilor din Balcani, Constantin Belimace. Iata doar patru randuri din acest Imn (traducere libera):
„...Blestem mare sa aiba-n casa/Cel de limba lui se lasa,/Care-si uita limba lui/Arza-l para focului...”.

 

Material prezentat de

ELENA CRUDU,

bibliograf principal,

B.P.R. „A. Donici”

 

Drag vizitator, ai intrat pe site ca un utilizator neinregistrat.
Va recomandam sa va inregistrati sau sa intrati pe site sub numlee dvs.

Добавление комментария

Numele:*
E-Mail:
Comentarii:
Introduce codul: *